Zien, Doen & Beleven

Ter Apel, gelegen in Westerwolde. Een uniek stukje Groningen, met een afwisselend landschap van bossen, beken en heide, met daarin vele historische bouwwerken. Hier is nog de rust, ruimte en gemoedelijkheid aanwezig. In dit gebied is het prachtig fietsen, mountainbiken, wandelen, varen en kanovaren om het gebied te verkennen. Ontdek het zelf; u zult versteld staan van de schoonheid en mogelijkheden. In Jachthaven De Runde bevindt zich een blauwe TOP, ofwel Toeristisch Overstappunt. U kunt bij ons de auto parkeren en vervolgens er op de fiets of te voet op uittrekken. Heeft u liever dat alles voor u geregeld wordt? Dan bieden wij ook verschillende, compleet verzorgde arrangementen aan.

Bekijk onze arrangementen

Wandelen in Westerwolde

De natuur in Westerwolde heeft een groot netwerk van wegen en paden waar u in alle rust kunt wandelen. Jachthaven De Runde dient als startpunt voor de wandelroute De Leidyk, waarbij u naast de directie omgeving van Ter Apel ook een stukje van Duitsland verkent. Meer wandelroutes kunt u vinden op de websites van Westerwolde Groningen, Landschapsbeheer Groningen, en Staatsbosbeheer.

Meer informatie over wandelen in Ter Apel en omstreken vindt u op de website van Westerwolde Groningen

Mooie & uitdagende fietsroutes

Jachthaven De Runde is een uitstekend startpunt voor een fietstocht door Westerwolde. U kunt bij ons een fiets huren voor € 5,- per dag. U krijgt daarvoor een degelijke Batavus-leenfiets.

Ook kunt u bij ons fietsroutes verkrijgen, met verwijzingen naar fietsknooppunten. Er zijn vele fietspaden door de natuur in de omgeving van Ter Apel te vinden.

Meer informatie over fietsen in Ter Apel en omstreken vindt u op de website van Westerwolde Groningen.

Tarieven fietsverhuur
Fiets (per dag) € 5,-
Fiets (per week) € 25,-
Kinderzitje (per dag) € 1,-

Kanovaren & Waterfietsen

Vanaf het water krijgt u een nieuw, bijzonder beeld van de omgeving. Of u nu kanovaart door het dorp of over de beken Ruiten-Aa of Runde, u zult de prachtige omgeving vanuit een totaal andere hoek bekijken en ervaren. U kunt bij ons Canadese kano’s of waterfietsen huren.

Tarieven kano-/waterfietsverhuur
Kano / Waterfiets (per uur) € 7,50
Kano (per dagdeel) € 15,-
Kano (per dag) € 30,-

Ter Apel

In Ter Apel zijn naast fietsen en wandelen ook nog andere sportieve activiteiten te beleven. Zo is er een prachtig buitenzwembad bij Zwembad Moekesgat voor wie wat verkoeling zoekt. Ook kan er (na contact met de havenmeester) getennist worden bij de Ter Apeler Tennis Club. Bent u meer een liefhebber van paardrijden, dan kunt u terecht bij Paardenvereniging De Kloosterruiters. Houdt u van snelheid, spanning, en sensatie dan is wellicht het Kartcircuit Pottendijk. wat voor u!

Het klooster van Ter Apel

Op nog geen 10 minuten lopen vanaf de jachthaven ligt het Klooster van Ter Apel. Dit klooster, gebouwd in 1465, behoort tot een van de oudere kloosters van Nederland.

Meer informatie over het klooster vindt u op de website van Klooster Ter Apel.

De vesting Bourtange

20 km boven Ter Apel ligt de Vesting Bourtange, een overblijfsel uit vroegere tijden. In Vesting Bourtange is het nog altijd 1742. De vesting stamt nog uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog en werd gebouwd in opdracht van Willem van Oranje Nassau om de stad te isoleren van de Spanjaarden die in Groningen nog het bewind voerden.

De vesting is in de loop der jaren, en vele aanvallen later, nooit ingenomen. Dit maakt dat Bourtange de enige Nederlandse vesting is die nooit werd ingenomen. Door een geslaagde reconstructie kunt ook u genieten van het Bourtange van 1742. Een bezoek aan de vesting is uitstekend te combineren met een leuke fietstocht vanaf de jachthaven.

Meer informatie over de vesting vindt u op de website van Vesting Bourtange.